به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مردمسالاری دینی از منظر حضرت آیتالله خامنهای» که به کوشش مهدی سعیدی تالیف شده، پژوهشی است با موضوع ارائه قرائتی مردمسالار از حکومت دینی و نمایش نقش پررنگ مردم در نظریه ولایت فقیه با جوهره آخرین دین الهی، خدامحوری و خلیفه الهی بودن انسان که در آن از نظریات مقام معظم رهبری به عنوان یکی از نظریهپردازان برجسته و صاحب نظر در این زمینه بهره گرفته است.
سعیدی در این کتاب برخی ابهامات در شکلگیری حکومت اسلامی را از منظر نظریات مقام معظم رهبری پاسخ داده و پایههای شکل دهنده حکومت اسلامی و نظام مردمسالاری دینی را شامل صلاحیتهای دینی، به قدرت رسیدن کارگزاران دینی بر مبنای انتخاب مردم و کارایی و توانایی اداره کشور توسط کارگزان را شرح داده است.
کتاب حاضر در هفت فصل تنظیم شده است که در فصل نخست از آن به تعریف مفاهیم کلیدی تحقیق اختصاص دارد که شامل پنج واژه دموکراسی، دین، حکومت دین، مشروعیت و کارآمدی است. نویسنده در فصل دوم به معرفی مبانی انسانشناسی مفهوم مردمسالاری دینی پرداخت است و عنوان کرده با کدام نگاه به انسان میتوان از نظام مردمسالاری دینی سخن گفت.
فصل سوم از کتاب نیز به موضوع حکومت از منظر اسلام توجه نشان داده است و در آن مولفههایی مانند نسبت میان اسلام و سیاست، ضرورت حکومت و اهداف آن از منظر اسلام شرح داده شده است.
نسبت میان اسلام و دموکراسی در فصل چهارم از کتاب مورد توجه قرار گرفته است و در ادامه و در فصل پنجم به تبیین مفهوم مردم سالاری از منظر آیتالله خامنهای و نظریات مختلف در باب امکان یا امتناع مردمسالاری دینی اختصاص یافته است.
ششمین فصل از این کتاب به معرفی نظریات مختلف اندیشمندان مسلمان معاصر درباره مشروعیت حکومت دینی پرداخته است و فصل پایانی نیز مقوله مشروعیت مبتنی بر آراء و نظرات حضرت آیتالله خامنهای را تشریح و این فرضیه را به اثبات رسانده است که از منظر ایشان نظام مردم سالار دینی بر پایههای صلاحیت دینی، انتخاب و رضایت مردم و کارآمدی نظام سیاسی استوار شده است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: از منظر حضرت آیتالله خامنهای حکومتی را میتوان نظام مردم سالاری دینی مشروع نامید که کارگزاران آن از صلاحیتهای دینی لازم (فقاهت، عدالت و درایت) برخوردار بوده و از طریق انتخاب مردمی به روی کار آمده باشند و بعد از انتخابات نیز در عمل، آرآمدی و توانایی خود را برای اداره نظام سیاسی نشان دهند. در واقع مشروعیت مفهومی ترکیبی و داری پایههایی است که با وجود همه عناصر آن میتوان از مشروعیت نظام مردمسالار دینی و کارگزاران آن سخن گفت. این نظریه در برابر نظریات تک عنصری همچون نظریه مشروعیت الهی بلاواسط حاکم اسلامی و نظریه مشروعیت مردمی نظام اسلامی قرار میگیرد که یکی فقط بر عنصر رای ملت و دیگری تنها بر صلاحیتهای دینی تاکید میکند.
کتاب «مردمسالاری دینی از منظر حضرت آیتالله خامنهای» در 294 صفحه و با قیمت 9500 تومان از سوی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
نظر شما